صنعت مبل و منبت از آن دسته صنايعي است که ميتواند به رشد و توسعه اين حيات اقتصادي شتاب بخشد و گامهاي صنعتگرانش را در ميدان رقابت بدون حضور قدرتمندانه نفت محکم کند.
بسياري از استانها و شهرهاي کشور مملو از صنايع دستي سرشاري هستند که از گذشتگان آنها به ارث رسيده و بدون شک قابل رقابت در عرصه جهاني هستند، هنر صنعت مبل و منبت نيز از جمله صنايع دستي با جايگاه بسيار بالايي در عرصه تجارت است که شهرستان ملاير در استان همدان اين افتخار را دارد از سال 96 به عنوان پايتخت مبل و منبت ايران انتخاب شده و با گذشت 2 سال از کسب اين رويداد مهم تاريخي براي حفظ و ارتقاي جايگاه خود از پاي ننشسته است.
در اين چارچوب دست اندرکاران و فعالان عرصه مبل و منبت گامهاي خود را فراتر گذاشتند و براي ايفاي نقش خود در دنياي مدرن کنوني و رقابت با دنياي تجارت بدون نفت، در صدد ثبت جهاني اين هنر صنعت هستند و در اين راستا به نقاط روشني رسيدهاند.
به طور قطع در اين مسير تمامي مجموعه شهرستان و استان بايد در کنار هم باشند تا بتوانند به اين جايگاه مهم دست پيدا کنند و نقش نخبگان، ايده و خلاقيت جوانان دانش آموخته در اين مسير اثرگذار است.
هيأت انديشه ورزان جوان که با تدبير دولت ايجاد شد و ميتوانند مشاوران خوبي براي مديران و اجرايي شدن اهداف و راهبردهاي آنان باشند، مسئولان نيز تصميم گرفتند از ايده، فکر و نظر راهبردي هيأت انديشه ورزان جوان در اين شهرستان استفاده کنند تا بتوانند با مشاوره خود براي رسيدن به اين هدف مهم کمک کننده باشند.
در همين رابطه روز سه شنبه نشست مشترکي با حضور هيأت انديشه ورزان جوان ملاير، معاونان فرمانداري ويژه ملاير و ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اين شهرستان برگزار شد و راهبردها؛ موانع، مشکلات و موارد مهم در مسير ثبت جهاني مبل و منبت مطرح و مورد بررسي قرار گرفت.
منبت ملاير چند گام از رقباي خود پيش است
فرهنگي بودن و مهمان پذير بودن از ويژگيها و شاخصههاي بارز مردم ملاير است که معاون هماهنگي امور عمراني فرماندار ويژه ملاير آن را افتخاري بزرگ و نقطه مثبتي براي توسعه صنعت گردشگري اين شهرستان برشمرد که به واسطه اين ويژگي تاکنون موفق به کسب موفقيتهاي بزرگي شدهايم.
حسين فارسي با اشاره به تلاش فراوان براي ثبت ملي منبت ملاير، حفظ و نگهداري اين عنوان ملي را کاري سخت و در عين حال ضروري دانست و تاکيد کرد: ما در استان و کشور رقبايي براي گرفتن برند جهاني اين صنعت داريم که براي پيشتاز بودن و کسب عنوان جهاني اين صنعت، بايد از تمام توانمان استفاده کرده و در کنار هم باشيم.
وي با اشاره به شاخصهاي مد نظر شوراي جهاني صنايع دستي براي ثبت اين هنر صنعت گفت: اقدامات با جديت در دست پيگيري و انجام است تا بتوانيم شاخصهاي ثبت جهاني منبت را در شهرستان ارتقا دهيم.
معاون هماهنگي امور عمراني فرمانداري ويژه ملاير به ساخت دومين تيزر تبليغاتي مبل و منبت و پخش آن از دهم مرداد از رسانه ملي اشاره و بيان کرد: تمامي ظرفيتهاي شهرستان به ويژه در حوزه گردشگري در اين تيزر مورد توجه قرار گرفته است.
فارسي نوآوري و خلاقيت در هنر صنعت مبل و منبت را يکي از اين شاخصها برشمرد و ادامه داد: در اين راستا طراحي منبت روي درختان خشکيده شهر شروع شده که ميتواند شهر ملي منبت را متمايز کرده و شهروندان ميتوانند نظر و پيشنهاد خود را بيان کنند.
وي به نامگذاري معابر، خيابان و ميادين سطح شهر، نامگذاري بازار مبل ملاير و شهرک مبلمان حاجي آباد، ارتقاي توليد مبل و منبت به صورت دست ساز، ايجاد گالري و بازارچه يا نمايشگاه دائمي و ساخت المان مبل و منبت در سطح شهرستان را از ديگر شاخصهاي مد نظر براي ثبت جهاني عنوان کرد.
معاون هماهنگي امور عمراني فرماندار ويژه ملاير يادآور شد: در اين راستا شهرداري ملاير در حال ساخت چهار المان با تلفيقي از منبت و انگور و نصب در ميادين و معابر شهر است و براي ايجاد نمايشگاه دائمي در محور سامن به بروجرد با کمک بخش خصوصي نمايشگاه مبل و منبت راه اندازي ميشود.
فارسي همچنين ملي شدن منبت و جهاني شدن انگور را 2 برند مهم براي اين شهرستان دانست و از هيأت انديشه ورزان جوان خواست: براي ثبت جهاني منبت فکر و ايدههاي خلاقانه شما ميتواند براي ما راهگشا و کمک کننده باشد، ما را در اين مسير همراهي کنيد.
وي با بيان اينکه هيأت انديشه ورزان جوان از زمان تشکيل در پيشبرد اهداف اين شهرستان مثمرثمر بودهاند گفت: براي جهاني شدن منبت نيز ميخواهيم از توان شما استفاده کنيم تا به نتيجه مطلوب برسيم.
جهاني شدن منبت اما فرصت مغتنمي است تا بتوان از اين درگاه به رشد و توسعه اقتصادي بيشتر اين شهرستان و استان کمک کرد، توسعهاي که مقدمات آن فراهم شده است و معاون سياسي و اجتماعي فرمانداري ويژه ملاير مطمئن است که ملاير به زودي به اين عنوان جهاني دست پيدا ميکند، چون از ساير رقبا چند گام جلوتر است.
منبت؛ يکي از شاخصهاي اقتصاد مقاومتي
سعيد کتابي با بيان اينکه بسياري از خانوادههاي ملايري از اين صنعت نان ميخورند و حجم بالايي در اين حرفه مشغول به کار هستند افزود: ملاير در اين هنر صنعت پيشتاز است و براي کسب عنوان جهاني اين روند بايد توسعه يابد.
وي ادامه داد: صنعت مبل و منبت در زمينه اقتصاد مقاومتي به عنوان يکي از شاخصهاي مهم در نظر گرفته شده است و نقش مهمي در توسعه اقتصادي اين شهرستان دارد.
معاون سياسي و اجتماعي فرمانداري ويژه ملاير با بيان اينکه تجربه خوبي در ثبت جهاني انگور داريم، اين رويداد را در ثبت جهاني منبت حائز اهميت دانست و بيان کرد: در اين زمينه بايد تلاشمان را بيشتر کنيم.
کتابي نقش هيأت انديشه ورزان جوان را در اين زمينه مهم برشمرد و تاکيد کرد: از راهبردها و نظرهاي کارشناسانه شما بايد بهره مند شويم و هر چه سريعتر پيشنهادهاي کاربردي و قابل اجراي خود را به صورت مکتوب به ما اعلام کنيد.
وي پيشنهاد کرد: هيأت انديشه ورزان جوان ملاير ميتوانند در کميتههاي تخصصي مبل و منبت حضور پيدا کنند و نظرهاي عملياتي و کارشناسي خود در زمينه ثبت جهاني منبت را ارائه دهند.
کتابي ادامه داد: در حال حاضر با تلاش اهالي رسانه اين شهرستان، خبرنگاران و فضاي مجازي فضاي بسيار خوبي در کشور و استان ايجاد شده که ميتواند کمک کننده باشد.
قطار گردشگري به شهر ملي منبت ميآيد
به گفته رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ملاير عادت کردهايم تمامي ظرفيتهاي اين شهرستان را ثبت ملي و جهاني کنيم.
ابراهيم جليلي موفقيت در اين راه را مستلزم مديريت بهتر و اثرگذار دانست و افزود: در اين راستا در سه سطح ملي، استاني و شهرستاني برنامه ريزي کرديم تا بتوانيم از توان نمايندگان ملاير، مسئولان کشوري، استاندار همدان و مسئولان استاني و مجموعه شهرستان بهره بيشتري ببريم.
وي با اشاره به تدوين سند راهبردي توسعه شهرستان و قرار گرفتن صنعت مبل و منبت در اين چشم انداز سه ساله گفت: به همين منظور ستاد ارتقاي شاخصهاي ثبت جهاني منبت ملاير با 10 کميته تخصصي تشکيل شد.
جليلي پذيرش دانشجو در رشته مهندسي منبت از مهر امسال در دانشگاه ملي ملاير و ايجاد پژوهشکده مبل و منبت با کمک دانشگاه آزاد اسلامي واحد ملاير و برگزاري کارگاههاي منبت ريز و سوزني براي ورود بيشتر بانوان به اين صنعت را از جمله اقدامات مهم عنوان کرد.
وي يادآور شد: حدود يک هزار تخت آماده براي اسکان مسافران و گردشگران همزمان با آغاز جشنواره مبل و منبت است و در تلاش هستيم قطار گردشگري را وارد شهرستان کنيم.
مسئول کارگروه هيأت انديشه ورز سياسي و فرهنگي هنري ملاير نيز خواستار همکاري مستمر اين هيأت در رسيدن به نتايج مثبت در ثبت جهاني منبت شد و تاکيد کرد: با مشاوره و ايدههاي مطلوب خود ما را در اجراي اين هدف کمک کنيد.
داود صفي با بيان اينکه هم اکنون به يک مرحله چرخش تمدني و تاريخي در دنياي امروز رسيدهايم، پايان امپراطوري 300 ساله نفت و انفجاري در عرصه فناوري اطلاعات را 2 ويژگي مهم اين چرخش جديد دانست.
وي اظهار داشت: اين تغيير بنيادين تأثير شگرفي بر حيات اقتصادي ما گذاشته و بايد به سمت اقتصاد بدون نفت حرکت کنيم.
مسئول کارگروه هيأت انديشه ورز سياسي و فرهنگي هنري خاطرنشان کرد: با توجه به اينکه در اين مسير بسياري از صنايع قدرت رقابت خود را در عرصه جهاني از دست ميدهند، صنعت گردشگري و صنايع دستي تنها مزيتي است که ميتوانيم به آن اميدوار باشيم.
صفي گفت: راهبردي هم که در استان طراحي و تدوين و در شهرستان در حال پيگيري و اجرا است، بر اين اساس است که حيات اقتصادي شهرستان بر توسعه اين 2 حوزه باشد.
وي آغاز حرکت براي ثبت ملي و ثبت جهاني منبت را در راستاي تحقق اين راهبرد دانست و افزود: اين هنر صنعت بايد حفظ و ارتقا پيدا کند تا به واسطه آن حيات اقتصادي آينده اين شهرستان تضمين شود.
به گزارش ايرنا، اعضاي هيأت انديشه ورزان جوان ملاير نظرها و پيشنهادات خود را در راستاي ارتقاي شاخصهاي ثبت جهاني منبت مطرح کردند که عمده ترين موارد برند سازي و استانداردسازي منبت و ارائه خدمات پس از فروش بود.
منبع : فرمانداری ملایر